Handsondering

Snel en vrijwel overal meten door handsondering

Meten van de indringingsweerstand

De draagkracht van de eerste meters van de ondergrond kunnen we meten met een handsondeerapparaat waarmee kan worden bepaald of de ondergrond voldoende verdicht is. Met het handsondeerapparaat wordt een conus, door het uitvoeren van gelijkmatige druk op de beide handgrepen, met een snelheid van ongeveer 2 cm per seconde loodrecht in de grond gedrukt. De weerstand die de conus ondervindt is af te lezen op de manometer. Vervolgens kan de indringingsweerstand van de grond berekend worden.

Belangrijke aandachtspunten bij handsondering

Bij het uitvoeren van handsonderingen zijn een aantal zaken belangrijk; de juiste conus moet gebruikt worden, de druk moet gelijkmatig en niet schoksgewijs zijn en de meetwaarden moeten juist geïnterpreteerd worden. Daarom is het belangrijk om handsonderingen door de ervaren vakmensen van Sondeer Techniek te laten uitvoeren.

Handsonderingen kunnen snel en vrijwel overal worden uitgevoerd, voor allerlei verschillende doeleinden. Denk hierbij aan:

  • Algemeen bodemonderzoek
  • Het controleren van grondverbeteringswerkzaamheden
  • Het controleren van verdichtingswerkzaamheden voor bijvoorbeeld aanleg van voetpaden of het installeren van ondergrondse tanks
  • Het vinden van verdichte of ondoordringbare ondergrondse bodemlagen
  • Onderzoek naar de (verwachte) groeiomstandigheden van bomen en planten in de bodem

Meer informatie over handsondering

Wil je weten wat wij op het gebied van handsondering voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

 

 

Vakmanschap tot ver in de bodem